Till Startsidan
Startsidan Bowlinghallar Forum Galleri Texter

Bowlingens Historia

© Christian Flack, www.alltombowling.nu

Om ni vill använda denna text så glöm inte att kontakta mig först.
info@alltombowling.nu

Bowling Från Allra Första Början

Kägelsport har funnits i flera tusen år. Man har t.ex. hittat kägel- och klotliknande föremål i en c:a 7000 år gammal egyptisk grav. I Sverige har kägelsport funnits i flera hundra år men från början så använde man bara 9 stycken käglor och kloten hade inga hål utan man höll dom i handflatan. I dag kallas detta spel för kägel. På den tiden var det vanligt att större värdshus och stora herrgårdar hade minst en kägelbana för sina gäster.

Redan 1895 Bildades American Bowling Congress (ABC) för att rädda sporten sedan den urartat som vadhållningsobjekt i händerna på gangsters. ABC ger spelet dess regler, och än i dag så måste all utrustning som tillhör bowlingen vara ABC godkänd.

Bowlingen Kom Till Sverige

Det var först 1909 som ”American Bowling” kom till Sverige, då hade banorna blivit bredare, kloten fått hål för fingrarna och man spelade på 10 stycken käglor.

Det var mer en tillfällighet att bowlingen det året kom till Sverige. Året innan reste en liten idrottsgrupp på 3 personer med den kände olympiern Bruno Söderström i spetsen över till Amerika för att studera idrott. Söderström kom av en ren händelse att besöka en bowlinghall i New York och han förstod genast att det var detta som svenskarna ville ha. Efter sin hemkomst försökte han att få intresse för den nya sporten. Han lyckades med detta och på hösten 1909 kunde Stockholm inviga sin första Bowlinghall. Den fick namnet Regina Kägelsalong för att den låg i Hotell Reginas fastighet på Drottninggatan.

Bowlingsporten hade under sina första år i Sverige ganska svårt för att breda ut sig, mycket beroende på de dyra anläggningarna till vilka allt material togs från Amerika. 1912 fick Stockholm sin andra bowlinghall som hette Fenix Kägelsalong. Så småningom så infördes också bowlingen i Uppsala och i Göteborg. Under fösta världskriget så fanns det heller inte så stort intresse för sporten men framåt 1918 och 1919 så började det sätta fart på allvar.

De Första Tävlingarna i Sverige

Det var det internationella samarbetet med Amerika som drog nytt folk till sporten. Den första telegrafiska matchen mellan Sverige och Amerika spelades mellan Stockholms Bowlingförbund och The United Bowling clubs of New York i maj 1922. Året därpå invigdes Mossebacke Bowlinghall i Stockholm och samma år arrangerade Stockholms Bowlingförbund den första internationella turneringen i Sverige, då besökte för första gången en Amerikansk bowlingtrupp Sverige. Nu var det verkligen fart på byggandet av bowlinghallar i hela Sverige.

Den 1 februari 1930 beslöt man att bilda Svenska Bowlingförbundet som på hösten 1937 fick anslutning till Riksidrottsförbundet.

Den 5 oktober 1930 utkämpades i Hamburg den första landskampen mellan Sverige och Tyskland som Sverige vann ganska överlägset med 5462 mot tysklands 5177. matchen spelades med 8-manna lag över 4 serier.

© Christian Flack, www.alltombowling.nu

 

© 2003-2023 alltombowling.nu | Kontakta oss |